دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۷
ماجرای حسن لاتی که با بسیجی‌ها رفاقت کرد / هنوز دست شهید کاوه را بر شانه‌هایم حس می‌کنم

اینجا باغ موزه دفاع مقدس قم است. ایثارگرانی روحانی که معنویت در چهره‌شان موج می‌زند، گردهم آمده اند تا در محفل شب خاطره‌گویی شرکت کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، اینجا باغ موزه دفاع مقدس قم است. ایثارگرانی روحانی که معنویت در چهره‌شان موج می‌زند، در چهارمین همایش شب خاطره کارمندان ایثارگر مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه به میزبانی باغ‌موزه دفاع مقدس استان قم گردهم آمده اند تا در محفل شب خاطره‌گویی شرکت کنند.

بیشتر بخوانید:

چهارمین همایش شب خاطره کارمندان ایثارگر حوزه‌های علمیه برگزار شد

پس از قرائت قرآن کریم و پخش سرود مقدس جمهوری اسلامی و سلام خاصه حضرت رضا (ع) ولی‌نعمت مردم ایران، فیلم سخنان سردار دلها در مورد شهید زین‌الدین که امروز سالگرد شهادت اوست در سالن پخش می‌شود، روایت شهید سلیمانی از سختی‌ها و دردهایی که مهدی زین‌الدین کشید و روحیه‌ای که رخنه‌ناپذیر بود.

در این لحظه، محفل ایثارگرانِ روحانی معطر به حضور پیکر شهید خوشنام دفاع مقدس می‌شود. مهمانی ویژه که تشییع او از سوی پیشکسوتان عرصه جهاد و شهادت، شروعی معنوی و پربرکت برای این شب خاطره‌انگیز به شمار می‌رود.

پس از رقم خوردن صحنه‌هایی زیبا از اشک و التماس دعا خواستن‌های حاضرین از شهید خوشنام، مجری برنامه از حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی شاهرودی رئیس سازمان بسیج طلاب و روحانیون کشور را دعوت می‌کند تا حضور ایثارگران روحانی را خیر مقدم بگوید.

ماجرای حسن لاتی که با بسیجی‌ها رفاقت کرد / هنوز دست شهید کاوه را بر شانه‌هایم حس می‌کنم

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی شاهرودی در سخنانش به این نکته اشاره می‌کند که اگر خاطرات ایثارگران حاضر در جبهه حق و باطل نقل و ثبت نشود، گنجینه‌ای بی‌نظیر از رشادت‌های سربازان امام روح‌الله از دست خواهد رفت.

او به نقش روحانیون در پاسداشت از دین و مذهب می‌پردازد و می‌گوید چه کسی بهتر از روحانیون می‌توانند از اسلام ناب محمدی دفاع کنند. او هشدار می‌دهد که اگر روحانیون در این عرصه ورود نکنند، کار به جایی خواهید رسید که نقش دفاع از اسلام به کسانی سپرده می‌شود که شناختی از اسلام ندارند.

حجت‌الاسلام محمدی شاهرودی با اشاره به روشنگری‌های حضرت زهرا (س) در ۷۵ روز پایانی عمر مبارکش، تاکید می‌کند که وظیفه جلوگیری از انحراف در دین رسالتی است که بر عهده روحانیون گذاشته شده و آنان نباید اجازه دهند در نظامی که شکل‌گرفته از تفکر علوی و فاطمی است انحرافی ایجاد شود.

رئیس سازمان بسیج طلاب و روحانیون کشور با ذکر این نقل قول از رهبر انقلاب اسلامی که هیچ طلبه‌ای نمی‌تواند ادعا کند از اسلام دفاع می‌کند اما کاری به کار انقلاب نداشته باشد، می‌گوید: دفاع از آرمان‌های انقلاب اسلامی، حفظ عقاید اقشار مختلف جامعه و جلوگیری از نفوذ اندیشه‌های التقاطی در جامعه از وظایف مهم روحانیت است.

وی مهم‌ترین وظیفه شبکه عظیم بسیج روحانیت در کشور را جهاد تبیین می‌داند و با ارائه آماری می‌گوید بیش از ۲۳۳ هزار طلبه بسیجی در سراسر کشور در حال نقش‌آفرینی هستند که ۱۱۳ هزار تن از آنان را خواهران بسیجی طلبه تشکیل می‌دهند.

او فرهنگ بسیجی را مبتنی بر مبانی و مولفه‌های بصیرت ولایی، کار جهادی و مردمی، جهاد تبیین، امیدآفرینی و روشنگری برمی‌شمارد و به این نکته اشاره می‌کند که سال گذشته سند تحولی بسیج طلاب و روحانیت کشور تهیه شده که اهداف، راهبردها و طریق اقدام‌های آتی سازمان را تبیین کرده است. این تحولی مبتنی بر سند اعتلای ده ساله بسیج است که به تایید رهبر معظم انقلاب اسلامی رسیده است.

بسیج لشکر انقلاب اسلامی است

وی با تاکید بر اینکه بسیج متعلق به هیچ جناح و تفکری نیست و از تشکیلات انقلاب اسلامی است که یک فرمانده بیشتر ندارد، به تلاش عده‌ای اشاره می‌کند که بسیج را خرج اهداف حزبی خود می‌کنند.

رئیس سازمان بسیج طلاب و روحانیون کشور به محور فرانسلی بودن بسیج با تاکید بر رویش‌های جدید اشاره می‌کند و می‌گوید گاهی ذکر یک خاطره از ایثارگری‌های رزمندگان کار ده‌ها ساعت درس اخلاق را انجام می‌دهد.

لزوم ثبت خاطرات پیشکسوتان و رزمندگان دفاع مقدس

حجت‌الاسلام محمدی شاهرودی که دبیری کنگره شهدای روحانی کشور را بر عهده دارد بر پیوست زدن خاطرات ایثارگران به این کنگره اشاره می‌کند تا بدین طریق خاطرات این ایثارگران ثبت و ضبط شود.

بنری حاوی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در جایگاه نصب شده که توجه مخاطب را به خود جلب می‌کند. در این بنر آمده: «این خاطرات ثروت ملی است؛ متعلق به آن شخص خاطره‌گو و راوی نیست مال همه است؛ باید بگویند، باید بنویسند.» و حقیقت نیز همین است. خاطرات ایثارگران و رزمندگان دفاع مقدس گنجینه‌ای است که متعلق به همه مردم است و همواره چراغ راه خواهد بود.

ماجرای حسن لاتی که با بسیجی‌ها رفاقت کرد / هنوز دست شهید کاوه را بر شانه‌هایم حس می‌کنم

حجت‌الاسلام والمسلمین میرفاطمی، معاون اداری مالی مرکز مدیریت که با رسته آرپیجی‌زن و تک‌تیرانداز در دفاع مقدس حضور داشته است، اولین ایثارگر روحانی است که خاطرات خود را در این محفل بیان می‌کند.

وی از گذشت و ایثار والدین رزمندگان دفاع مقدس می‌گوید که چگونه توانستند جوانانی را تربیت کنند که هشت سال نبرد را مدیریت کردند؛ والدینی که حاضر شدند از میوه دل خود بگذرند و فرزندان عزیزشان را تقدیم دین و انقلاب کنند.

این ایثارگر روحانی با اشاره به سختی‌هایی که رزمندگان دفاع مقدس در راه دفاع از کشور تحمل کردند و امکاناتی که کم بود بگونه‌ای که در برخی از موقعیت‌ها حتی فشنگ‌ اسلحه جیره‌بندی می‌شد، بر این نکته تاکید می‌کند که در شرایط کنونی قطعا سختی‌ها و مشکلات به مراتب کمتر است.

حجت‌الاسلام میرفاطمی می‌گوید روزی خدمت آیت‌الله مشکینی رسیدیم و از ایشان در مورد صحت نمازهایی که در جبهه و گاهی با لباس خون‌آلود خوانده‌ایم پرسیدیم. ایشان گفته بودند من حاضرم تمام نمازهای عمرم را با دو رکعت نماز رزمندگان با این شرایط عوض کنم.

حجت‌الاسلام میرفاطمی با اشاره به عملیات والفجر ۹ که پس از حمله رژیم بعث به هواپیمای حامل شهید محلاتی و جمع دیگری از مسئولان، تصمیم به اجرای آن گرفته شد، می‌گوید: در آن عملیات فرمانده گردانی به نام آقای سیدین داشتیم که اهل کرج بود و بیش از ۱۲۰ ترکش در بدن خود داشت. دعوای او در خانه بر سر این بود که همیشه در خط مقدم حضور دارد و کمتر در خانه است.

وی به این نکته اشاره می‌کند که جمهوری اسلامی در بیش از ۱۷۰ کشور حضور حوزوی دارد و شهدای بزرگی همچون شهید سیدحسن نصرالله و روحانیونی همچون شیخ زکزاکی از برکات انقلاب اسلامی هستند.

این ایثارگر روحانی در پایان می‌گوید جوانانی از لبنان که مرد میدان بوده‌اند اما به واسطه انفجار پیجرها دچار جراحت‌های شدید شده و مجبورا خانه‌نشین شده‌اند نیاز به ملاقات و دلگرمی ایثارگران دارند و مناسب است که از آنان سرکشی کرد.

ماجرای حسن لاتی که با بسیجی‌ها رفاقت کرد / هنوز دست شهید کاوه را بر شانه‌هایم حس می‌کنم

محمدی یدک: هنوز دست شهید کاوه را بر شانه‌هایم حس می‌کنم

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی یدک از معاونت پژوهش حوزه، اعزامی از قوچان به جبهه با رسته تخریب‌چی می‌گوید: شانزده ساله بوده که اولین حضور در جبهه را در سال ۱۳۶۴ تجربه کرده است.

وی پیچیده شدن نام و رشادت‌های شهید محمود کاوه در خراسان را همانند پیچیده شدن نام امروز سردار سلیمانی در کشور توصیف می‌کند و می‌گوید خاطرات رشادت و صلابت و تبحر شهید کاوه در قائله ضد انقلاب در کردستان مردم را به وجد می‌آورد.

محمدی یدک با تاکید بر اینکه اگر اثرات انقلاب اشاعه پیدا کرده به خاطر دلیری رزمندگان دفاع مقدس بوده است، می‌گوید که به مدت ۹ ماه در عملیات والفجر ۹ حضور داشته و طی این مدت دو بار شهید کاوه را زیارت کرده و هر دو بار ایشان به عنوان فرمانده لشکر در خط مقدم حضور داشته است.

وی ادامه می‌دهد: عملیات والفجر ۹ به فاصله دو ‌هفته پس از عملیات والفجر ۸ و در سلیمانیه عراق در غرب کشور اجرا شد. ما یک هفته پس از عملیات والفجر ۸ به مریوان اعزام شدیم و در مدرسه ای مستقر شده و آماده رزم شدیم. اولین نماز خود با چکمه را در آن مدرسه خواندم. طی یک دوره پانزده روزه آموزش نظامی، شنا و تخریب عملا انفجار شدید ندیده بودم. ستون در خط مقدم در حال حرکت بود که صدای انفجار شدیدی شنیده شد. این انفجار دودلی را در وجودم ایجاد کرد بخصوص وقتی دیدم ستون حرکت کرد اما نفر جلویی من متوقف است و صورتش غرق خون شده. قطعا اگر تنها بودم برمی‌گشتم، اما حضورم در جریان باعث شد در مسیر بمانم. از خط اول عبور کردیم. رسیدیم پایگاه. عده‌ای از ۱۲ نفر تخریب‌چی رفتند تا راه معبر را صاف کنند اما من انتخاب نشدم. با همان زبان ۱۶ سالگی خود به حضرت زهرا (س) تضرع کردم. بخشی از معبر باز شد. رزمنده‌ای را دیدم که پایش تیر خورده بود اما همچنان راه می‌رفت و با نارنجک سنگرها را پاکسازی می‌کرد. در آن لحظات یکی به شانه‌ام زد و خداقوت گفت، هنوز حس آن دست‌ها را روی شانه‌ام احساس می‌کنم. به من گفتند او شهید کاوه بود.

ادامه این خاطره بیان صحنه‌ای از جوانمردی و مروّت شهید کاوه است: «وقتی فهمیدم کسی که به شانه‌ام زده شهید کاوه بوده است یاد رشادت‌هایش افتادم و دویدم و خود را به او رساندم. او در حال بررسی یک توپ ۱۰۶ بود که غنیمت گرفته بودیم. در این حین چند اسیر بعثی را آوردند. آنان تا نزدیک ما شدند عده‌ای از رزمندگان خواستند کتک‌شان بزنند. اما ناگهان شهید کاوه جهید و مانع شد تا کسی به اسرا لطمه‌ای وارد کند.» این راز ماندگاری شهدا است که در عین جسارت و رشادت حتی نسبت به اسرای دشمن خود رحیم بودند.

خاطره بعدی که این ایثارگر روحانی نقل می‌کند از شهید سیدحسین موسوی مقدم است: «عملیات والفجر ۱۰ در حلبچه بود که با موفقیت انجام شد و منطقه وسیعی به تصرف ما درآمد. روزی سوار بر جیپ همراه شهید موسوی مقدم به داخل شهر حلبچه رفتیم تا خط مقدم را بررسی کنیم. صحنه‌های دلخراشی بود. پس از آن در منطقه‌ای شهرک‌ صنعتی مانند توقف کردیم. یکی از رزمندگان می‌خواست کرکره مغازه‌ای را خراب کند تا چیزی بردارد. شهید موسوی مقدم اجازه نداد. مال و جان اسرا برایش اهمیت داشت.»

ماجرای حسن لاتی که با بسیجی‌ها رفاقت کرد / هنوز دست شهید کاوه را بر شانه‌هایم حس می‌کنم

ماجرای حسن لاتی که با بسیجی‌ها رفاقت کرد

ایثارگر بعدی حجت‌الاسلام والمسلمین سیدفضل‌الله موسوی مدیر امور حقوقی رزمنده لشکر ۲۵ کربلا با رسته توپخانه است. او می‌گوید مازندران بیش از ۴۰۰ شهید روحانی دارد. او دفاع مقدس را برای کسانی که حقیقتا طالب معنویت بودند دانشگاه انسان‌سازی توصیف می‌کند.

موسوی با ذکر اینکه جوانان زیادی زندگی‌شان در خط مقدم نبرد کاملا عوض شد، به ماجرای «برادر بسیجی حسن لات» اشاره می‌کند: «با خودم می‌گفتم اگر بسیجی است لاتش چیست و اگر لات است چطور بسیجی است. پس از مدتی خبر رسید که یکی از رزمنده‌ها شب‌ها پوتین بقیه را واکس می‌زند و با اصرار زیاد لباس‌ها و ظرف‌هایشان را می‌شوید. او همان حسن لات بود که مسیر زندگی‌اش تغییر کرده بود. روزی با او صحبت کردم گفتم چطور شد که به جبهه آمدی؟! گفت: روزی از کنار مسجدی رد شدم دیدم نوشته‌اند صف ملاقات با خدا. از روی کنجکاوی ثبت‌نام کردم و عازم جبهه شدم. اوایل برایم تفریح بود. وقتی در فضای جبهه قرار گرفتم نوجوانان معصومی را می‌دیدم که هنگام سحر با ناله و اشک با خدای خود رازونیاز می‌کنند اما من با این همه گناه در آن حال و احوال نبودم؛ خیلی متاثر شدم.»

موسوی ادامه می‌دهد: «به مرور با حسن لات انس بیشتری گرفتم. روزی وصیت‌نامه‌ای نوشت و به من داد و گفت فقط هنگامی که شهید شدم اجازه داری باز کنی و بخوانی. در یک عملیات به شهادت رسید و تمام بدنش بر اثر آتش ترکش سوخته بود. وصیت‌نامه‌اش را باز کردم و دیدم از خدا خواسته است اگر شهید شد آثار خالکوبی که در تمام بدنش بوده را محو کند و بعد پذیرایش باشد.»

طلبه ۱۶ ساله‌ای که همچون عالمی با سابقه ۴۰ سال منبرداری بود

حجت‌الاسلام موسوی به ماجرای شهید عابدپور نیز اشاره می‌کند که با اینکه ۱۶ سال بیشتر نداشت اما مانند عالمی صحبت می‌کرد که گویی چهل سال منبر رفته است. دائم‌الذکر بوده و در نهایت نیز از ناحیه لب ترکش خورده و به شهادت رسیده است و یا شهید دیگری که به رفقایش گفته بود اگر دیدیم پس از شهادت دستم روی سینه‌ام بود بدانید که در لحظه مرگ مولایم را زیارت کرده‌ام. وقتی که پیکرش را آوردند دقیقا همانگونه بود و البته تبسمی هم روی لبانش.

ماجرای حسن لاتی که با بسیجی‌ها رفاقت کرد / هنوز دست شهید کاوه را بر شانه‌هایم حس می‌کنم

برنامه بعدی این مراسم اجرای سرود گروه سرود ایثار است. متشکل از نوجوانانی عاشق که با اشعاری عمیق و آهنگی زیبا از انتقام و ذوق لحظه شهادت در سپاه حضرت مهدی (عج) می‌گویند و خطاب به حضرتش اعلام می‌کنند: «نحن جنودک بقیة‌الله»

آماده رفتن به میدانم، پیشانی دشمن به خاک آرم...

سیدناصر حسینی‌پور، جانباز دفاع مقدس و نویسنده «پایی که جا ماند» مهمان دیگر این شب خاطره است. البته پخش کلیپی از ذکر مداحی او در سن ۱۶ سالگی در بین رزمندگان دفاع مقدس پیش از عملیات کربلای ۵ از حاشیه‌های زیبای امشب است. او در این مداحی رجز می‌خواند «آماده رفتن به میدانم پیشانی دشمن به خاک آرم...»

مردان شهادت جایگاه‌شان کربلا و زادروزشان عاشوراست

حسینی‌پور می‌گوید: شهدا مردان تصمیم بودند و نه آدم‌های ببینیم چه می‌شود. دردهایی از جنس عشق داشتند که کهنه نمی‌شود. نه خودفروشی می‌کردند و نه کم‌فروشی. نه اهل کوتاهی بودن و نه کوتاه آمدن. مردانی که به واسطه آنها صاحب عزت شدیم. جایگاه‌شان کربلا و زادروزشان عاشوراست.

نویسنده کتاب پایی که جا ماند بر این باور است که مکتب دفاعی انقلاب اسلامی از نصف روز حماسه عاشورا به ما رسیده است. درخت این مکتب دفاعی پس از انقلاب پربار شد و میوه داد و صادر هم شد. او می‌گوید: «ما قبل از اینکه نفت و پسته و زعفران صادر کنیم صادرکننده این مکتب دفاعی هستیم که آن را به بوسنیایی‌ها و افغانستانی‌ها و...صادر کردیم اما به لبنانی‌ها به بهترین شکل صادر کردیم.»

حسینی‌پور با اشاره به اینکه ما با این مکتب دفاعی توانستیم برتری تن در برابر تانک را ثابت کنیم تاکید می‌کند که افراد دارای اندیشه‌های لیبرال قادر به فهم و درک این مطلب نیستند.

ماجرای حسن لاتی که با بسیجی‌ها رفاقت کرد / هنوز دست شهید کاوه را بر شانه‌هایم حس می‌کنم

وی با بیان اینکه این مکتب دفاعی گفتمان و شیوه‌های رزم و شاخصه‌هایی دارد، روح بزرگ رزمندگان را از ویژگی‌های مکتب دفاعی امام روح‌الله در برابر صدام و بزرگترهای صدام می‌داند که ماشین جنگی آنان را زمین‌گیر کرد.

او می‌گوید افرادی که به مکتب لیبرال تعلق خاطر دارند هیچگاه ادبیات مکتب دفاعی ما را درک نمی‌کنند. آنان درک نمی‌کنند که چرا شهید رضا محمدی در عملیات والفجر ۱۰ به نظامی عراقی که پشت به او بود شلیک نکرد تا در نهایت خودش تیر خورد و شهید شد.

حسینی‌پور به سخنان حاج علی محمدی‌پور خطاب به نظامی عراقی اشاره می‌کند که گفته بود: «ای نظامی عراقی که در پشت خاکریزها در جستجوی منی تا گلوله‌ات را به پیشانی‌ام بنشانی، من و تو هر دو در جستجوی هم‌ایم. تو در این دنیا در جستجوی من برای نشاندن گلوله‌ات بر پیشانی من و من فردای قیامت در جستجوی تو برای شفاعت تو که شاید امروز از سر اجبار صدام مجبور شده‌ای گلوله‌ات را به پیشانی‌ام بنشانی.»

نویسنده کتاب «پایی که جا ماند» با اشاره به اینکه در دنیا جنگ‌ها از آدم‌ها بزرگترند، می‌گوید: اگر بزرگتر نبود هشتاد تن مواد منفجره را برای سید مقاومت در ضاحیه جنوبی نمی‌ریختند. اما در مکتب امام روح‌الله آدم‌ها از جنگ‌ها بزرگترند چون روح‌شان بزرگ است و همین روح بزرگ توانست ماشین جنگی صدام را زمین‌گیر کند.

«با دست خالی و سلاح ایمان معادلات دشمن را به هم زدن» ویژگی دیگر مکتب دفاعی امام روح‌الله است که ناصری‌پور به آن اشاره می‌کند.

حسینی‌پور عشق به اهل‌بیت (ع) و امام حسین (ع) را ویژگی بعدی مکتب دفاعی امام روح‌الله برمی‌شمارد و می‌گوید: در عملیاتی که رمز آن یا ابوالفضل (ع) بود بچه‌های ما لب به قمقمه آب نزدند. در عملیات دیگری که رمز آن به نام مبارک حضرت زهرا (س) بود، بچه‌های ما در گعده‌ای ۷۰ نفری پلاک‌های خود را درآوردند و دور انداختند و این پلاک‌ها جایی پیدا شد که شهیدی آنجا نبود و کیلومترها آنطرف‌تر پیکر شهدا بدون پلاک پیدا شد.»

ماجرای حسن لاتی که با بسیجی‌ها رفاقت کرد / هنوز دست شهید کاوه را بر شانه‌هایم حس می‌کنم

نویسنده کتاب «پایی که جا ماند» سخنان طلبه شهید کرامت‌الله قربانی را نقل می‌کند که گفته است: «از یک سو باید بمانیم تا شهید آینده شویم و از دیگر سو باید شهید شویم تا آینده بماند. هم باید امروز شهید شویم تا فردا بماند و هم باید بمانیم تا فردا شهید شویم. عجب دردی است. چه می‌شد امروز شهید می‌شدیم و فردا زنده می‌شدیم تا دوباره شهید شویم.»

توجه خاص رزمندگان به بیت‌المال ویژگی آخری است که حسینی‌پور آن را بیان می‌کند: «رویکرد رزمندگان دفاع مقدس مرتبا به طرز کار مدیران کشور شانه می‌زند. شهید حمید جبل عاملی کسی بود که پوتین نو را داد و با پوتین کهنه شهید شد و یا شهید ذبیح الله عالی که در نامه‌ای به فرمانده سپاه ساری گفته بود من از قِبل زمین کشاورزی پدرم وضعیت مالی خوبی دارم دستور بدهید حقوقم نصف شود.»

آری! این مکتب دفاعی امام روح‌الله است که هزاران رزمنده آن نگاهشان به بیت‌المال اینگونه دقیق و حساب‌شده است.

حسینی‌پور به سخنان ولادیمیر زاباروسکی مدیر موزه جنگ روسیه نیز اشاره می‌کند که گفته است روسیه بدون ادبیات مقاومت سرزمین پهناوری بیش نیست. بنابراین به گفته نویسنده کتاب «پایی که جا ماند» ادبیات مقاومت و پایداری برای ما سرمایه‌ای ملی و ثروتی گران‌بها است‌ که باید به آن توجه ویژه داشت.

مداحی و ذکر مصیبت خاندان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) پایان‌بخش چهارمین همایش شب خاطره کارمندان ایثارگر مرکز مدیریت حوزه علمیه بود که با نوای کربلایی کلاته اجرا شد.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۱
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۰
  • بی نام IR ۲۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۸
    اندیشه بسیج انسان ساز است. اگر نبود آن بصیرت پیر انقلاب و بسیج را تشکیل نمی‌داد شاید انقلاب هم ادامه نمی‌ یافت